Penahanan Maria Chin Berdasarkan Bukti BESAR Yang Polis Temui!!!

​KENYATAAN AKHBAR KETUA POLIS NEGARA TERHADAP PENANGKAPAN KETUA BERSIH 5 MARIA CHIN ABDULLAH DI BAWAH SOSMA 2012.

Saya rasa, perlu untuk saya beri penjelasan berkenaan dengan perkara tentang Maria Chin kerana nampaknya berbagai-bagai pihak termasuk bekas-bekas pemimpin negara cuba untuk mengelirukan orang ramai. Ada juga peguam-peguam pun cuba untuk mengelirukan orang juga. 
Berkenaan dengan Maria Chin ini, saya akan bahagikan kepada tiga (3) peringkat.

Pertama  :penyiasatan terhadapnya.

Kedua  :bab berkenaan penahanannya.

Ketiga  :saya akan menjawab tentang kononnya layanan buruk yang kita beri terhadapnya semasa tahanan. 


Yang pertama, penyiasatan terhadapnya. Saya nak mengesahkan di sini bahawa Maria Chin disiasat di bawah dua (2) undang-undang. Yang pertama Akta Perhimpunan Aman (APA) 2012 dan yang kedua di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan. Kesalahan yang pertama di bawah APA 2012, adalah kesalahan tidak mematuhi syarat-syarat di bawah APA 2012 berkenaan 19 November 2016 lalu dan juga beberapa perhimpunan sebelumnya. Jadi kita siasat satu (1) di bawah APA 2012. Jelas ya. Jangan kelirukan orang pula. Kemudian, pada 18.11.2016 satu (1) pasukan polis telah pergi ke pejabat BERSIH dan membuat penggeledahan dan kami telah menemui beberapa dokumen yang memberi petunjuk kepada kami bahawa satu (1) kesalahan di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan iaitu menggugat amalan demokrasi berpalimen di Malaysia. 

Oleh kerana cukup alasan-alasan untuk kita menahan dan menyiasat Maria Chin di bawah Seksyen 124C, kita telah menahan dia selepas itu pada hari yang sama dan prosedur di bawah siasatan di bawah Seksyen 124C  Kanun Keseksaan adalah di bawah (Langkah-Langkah Khas) 2012 SOSMA. Jadi di bawah SOSMA ini, kita boleh menahan dia selama 28 hari. Jadi, penahanan Maria Chin tidak ada kena mengena dengan perhimpunan BERSIH. Penahanan dia di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan dan prosedur di bawah SOSMA kerana kesalahan yang boleh menggugat dan mengancam keselamatan negara ataupun demokrasi berpalimen. 

Di bawah undang-undang bukan sahaja SOSMA kita boleh guna untuk pengganas, kita boleh guna ke atas mereka yang terlibat dengan jenayah terancang, kesalahan penyeludupan manusia dan kesalahan-kesalahan terhadap negara. Yang orang cakap, kerajaan janji cuma terhadap pengganas itu Prevention Terrorism Act (POTA). Jangan keliru dan saya harap jangan ada orang yang cuba mengelirukan orang ramai pula. 
Sepanjang ingatan saya, kerajaan tidak pernah mengatakan bahawa Seksyen 124C cuma digunakan ke atas pengganas tidak ada. Itu berkenaan dengan penahanannya. Jadi, prosedur di bawah SOSMA, kita ada kuasa menahannya 28 hari untuk kita merungkai segala bukti-bukti yang kita jumpa di pejabatnya. Segala alat komputer dan dokumen yang kita jumpa perlu bawa balik dan itu kita perlu masa untuk menyoal, go through dokumen-dokumen yang kita rampas itu. Maria Chin sendiri mengaku bahawa pernah menerima wang daripada Open Society Foundation(OSF), dan kita semua tahu apa dia OSF dan berapa negara lain yang dia telah tumbangkannya melalui cara-cara dia. Adalah menjadi tugas Polis Diraja Malaysia (PDRM) di bawah Seksyen 3 (3) untuk memastikan keadaan keselamatan dan ketenteraman negara kita tidak diancam oleh sesiapa juga. 

Yang ketiga, berkenaan layanan buruk yang kita beri terhadapnya semasa tahanan polis. Saya menafikan bahawa kita memberinya layanan yang buruk. Apa juga treatment yang kita beri pada dia, adalah sama seperti tahanan-tahanan lain dan kita mematuhi lock-up rules, prison rules dan apa juga prosedur standard operasi (SOP) yang ada berkaitan dengan penahanan orang yang ditahan atau ditangkap. Jadi, kononnya dia tidak diberi tilam dan sebagainya, dia kena memohon. Saya tidak dapat maklumat yang dia ada memohon untuk tilam. Jadi hari ini, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) datang melawat dia dan memohon untuk tilam. Kita beri tilam dan kita beri dia medical attention yang baik sekali. Ubat-ubat yang dia perlu, kita tidak ketepikan. Dia telah dilawat oleh doktor tak kurang daripada tiga (3) kali sejak penahannya. Setiap minggu dia akan diberi rawatan oleh doktor dan kita ada doktor standby 24 jam jika mana-mana tahanan memerlukannya. Apapun sebarang SOP atau pun peraturan lokap kita adalah mengikut peruntukan Lock-Up Rules dan Prison Act.
Jadi berbalik kepada siasatan tadi, PDRM telah menerima lebih daripada 15 laporan polis berkenaan dengan kegiatan BERSIH dalam aktivitinya menganjurkan perhimpunan-perhimpunan dan juga berkenaan dengan bantuan-bantuan dari luar. Jadi kita nak tahu juga apa kedudukan BERSIH ini sebenarnya, sama ada dia satu (1) pertubuhan ke, sama ada dia satu (1) syarikat ke, sama ada dia boleh menerima wang daripada mana-mana pihak ke jadi Itu kita perlu menyiasat. Itu sebabnya, kita perlu mengambil langkah-langkah yang saya sebutkan tadi untuk kita menjalankan siasatan. Apa yang kita temui semasa kita membuat penggeledahan di pejabatnya, adalah satu (1) perkara yang serius yang kita perlu jalankan siasatan terperinci. Jadi itu sebab polis membuat keputusan menggunakan prosedur di bawah SOSMA untuk kita membuat siasatan yang rapi. 


SOALAN WARTAWAN
Wartawan 1:  Siasatan mengikut SOSMA adalah untuk siasatan menyeluruh, adakah keperluan untuk menggunakan SOSMA itu atau boleh menggunakan prosedur lain?

KPN : Kita ada pilihan untuk prosedur lain, tetapi untuk siasatan ini kita memilih untuk menggunakan prosedur SOSMA, kerana perkara ini serius. Tindakan ini boleh mengancam keselamatan negara kita. Kami memandang berat perkara ini dan sudah semestinya kita memberi fokus yang utama dan menggunakan SOSMA untuk kita jalankan siasatan. 

(IKLAN) 

5 Aplikasi Terpenting Yang Mesti Ada Di Dalam Setiap Smartphone Milik Korang… KLIK SINI UNTUK KETAHUINYA!!! 

(IKLAN)

Wartawan 2:  Jadi, tadi Tan Sri ada cakap, ada jumpa dokumen di pejabat Bersih, adakah itu dokumen berkaitan dengan OSF?

KPN : Tak payahlah saya sebut. Itu biar kita siasat.
Wartawan 3 : Antara point yang digunakan oleh pengkritik, dalam Seksyen 4(3) SOSMA mengatakan bahawa seseorang tidak akan ditangkap semata-mata political belief. Apa pandangan Tan Sri?

KPN : Ini tidak ada kena-mengena dengan politik. Mana ada kena-mengena dengan politik. Saya sebut tadi bahawa perkara ini mengancam keselamatan negara kita. Jadi, mengancam amalan demokrasi berparlimen negara kita. Kita bukan tak tahu track record OSF dan sebagainya. Jadi, kita perlu mengambil langkah-langkah untuk memastikan negara kita tidak terjerumus ke dalam perangkap mereka yang cuba menjatuhkan negara kita. Ini tidak ada kena-mengena politik langsung. Janganlah mana-mana pihak mengaitkan perkara ini dengan politik. Tak ada.

Ada soalan lagi? Jangan bagi orang keliru. Saya harap masyarakat tidak akan keliru. Ramai sangat yang mengelirukan orang. 
Wartawan 8 :  Tan Sri, nak tanya pasal Ketua Baju Merah, Datuk Seri Jamal Yunos, yang ingin menganjurkan konvoi Bersih 7 ‘Selamatkan Selangor’ yang akan bermula di Sekinchan, Sabtu ini. Adakah program beliau akan dipantau polis?

KPN: Sudah semestinya. Jika aktiviti itu menyalahi undang-undang, dia bersedia dengan tindakan. Saya dah bagi tahu sebelum ini, kami telah banyak bersabar tentang perhimpunan-perhimpunan haram ini, dari Bersih 1 sampai Bersih 4, apabila nak buat Bersih, ada pula kumpulan lain yang akan provoke. Sampai bila akan berterusan macam ini. I think this cannot go on. Daripada sekarang, kita akan mengambil langkah-langkah yang lebih tegas lagi, terhadap mereka yang sengaja melanggar undang-undang yang ada di negara kita, termasuk yang bakar lilin malam-malam di Dataran Merdeka itu. Bersedia dengan tindakan dan kita tahu siapa penganjurnya, kalau terus-menerus, mencabar undang-undang kita, kita tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan. Jangan ingat bakar lilin malam-malam itu. Anda semua melanggar Akta Perhimpunan Aman. Jadi, jangan cuba cabar kita. Bila kita ambil tindakan, semua akan meraung-raung pula, tetapi sampai bila kita biar orang melanggar undang-undang kita. Undang-undang itu dibuat untuk kita mengambil tindakan kepada mereka yang melanggar undang-undang. Jadi, siaplah kalau nak buat juga, saya dah cakap, berani buat berani tanggung.

TS KHALID ABU BAKAR


Sementara itu, pihak polis juga mengesahkan telah menemui bukti besar yg mengejut menyebabkan Maria Chin terpaksa ditahan lebih lama…

(IKLAN)

Tawaran Akhir Tahun SEN HENG!!! Ada barang FREE Sen Heng nak bagi…

(IKLAN)

Menurut laporan Harian Metro…

Sepang: Penahanan Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) berikutan penemuan bukti serius ketika pihak polis menggeledah pejabat BERSIH pada 18 November lalu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pasukan polis ke pejabat BERSIH dan melakukan penggeledahan serta menemui beberapa dokumen yang memberi petunjuk kepada kesalahan Seksyen 124C Kanun Keseksaan iaitu menggugat amalan demokrasi berparlimen.

“Oleh kerana cukup alasan, kita tahan beliau pada hari sama dan prosedur siasatan mengikut Seksyen 124C Kanun Keseksaan dan di bawah SOSMA sekali gus beliau boleh ditahan 28 hari.

“Maria pun mengaku pernah menerima wang daripada Open Society Foundation (OSF) dan kita semua tahu, apa OSF ini dan beberapa negara di dunia ditumbangkan melalui cara mereka,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, SOSMA bukan sahaja boleh digunakan terhadap pengganas malah, mereka yang terbabit dalam jenayah terancang, kesalahan penyeludupan manusia selain kesalahan terhadap negara.

SIAPA SEBENARNYA MARIA CHIN ABDULLAH???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s