Projek Kroni Tun Mahathir: Fleet Holdings Sdn Bhd, Tun Daim dan Lebih USD500 juta wang UMNO Dilesapkan.

■ Pada 24hb Januari 2008 Malaysiakini melaporkan, hubungan baik Tun Daim dengan Tun Dr Mahathir dan tokoh2 UMNO, telah menyebabkan Tun Daim dilantik sebagai pengerusi PAREMBA pada tahun 1979. Pada tahun 1982 beliau dilantik menerajui syarikat pelaburan UMNO, Fleet Group.
■ Pada 14hb April 1987, Datuk Hajjah Marina Yusof telah menulis surat rasmi kepada Tun Dr Mahathir yang ketika itu Tun Dr Mahathir adalah Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia. Format dan isi kandungan surat adalah seperti Lampiran 1 di bawah. Tujuan Datuk Marina adalah untuk memberitahu Tun Dr Mahathir tentang pecah amanah dan salah laku  Tun Daim yang telah melesapkan ratusan juta Dollar Amerika (USD) wang UMNO.

■ Datuk Hajjah Marina bt Mohd Yusoff adalah ahli politik wanita UMNO/Barisan Nasional. Beliau adalah bekas majistret, peguam di pejabat Peguam Negara dan usahawan yang berjaya.

■ Beliau pernah menjadi Timbalan Presiden UMNO dari 1972 hingga 1974, dan kemudian meletak jawatan dari parti UMNO pada tahun 1989 ekoran pengharaman parti UMNO. Kemudian beliau menjadi Naib Presiden Parti Semangat 46. Pada tahun 1993 beliau menyertai UMNO semula.

■ Datuk Marina dan DS Utama Rais Yatim pada ketika itu telah dilantik sebagai ‘UMNO Assets Commitee’ untuk menyiasat dan menyenaraikan semula jumlah kesemua aset2 UMNO (harta alih) yang ada bagi menentukan dan menyemak aliran wang keluar masuk secara terperinci dan telus.

■ Berikut adalah pendedahan Hajjah Marina Yusoff tentang cara2 Tun Daim dan Tun Dr Mahathir (sebagai tokoh dibelakang tabir) melesapkan wang UMNO di dalam syarikat Fleet Holdings Sdn Bhd. Moga2 dapat disebarkan kepada pengetahuan rakyat Malaysia, khususnya kepada ahli2 UMNO agar mereka tidak terus2an ditipu oleh Tun Mahathir dan Tun Daim. 

■ Fleet Holdings Sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 1972 oleh Tengku Razaleigh Hamzah dengan tujuan utamanya pada masa itu untuk menguasai saham New Straits Times Press (M) Bhd Group daripada tangan orang asing.

■ Fleet Holdings Sdn Bhd kemudiannya berkembang ke dalam perniagaan perbankan, insurans, pajak, sewaan kereta, komunikasi, perfileman dan lain-lain.

■ Pada tahun 1983 (tahun di mana Tun Daim ambil alih pengurusan parti UMNO). Pada masa itu nilai harta alih Fleet Holdings Sdn Bhd adalah melebihi USD500 juta dengan hutang cuma USD56 juta. Lebihan aset harta alih UMNO adalah melebihi USD450 juta.

■ Pada tahun 1987, iaitu 4 tahun selepas Tun Daim mengambil alih syarikat Fleet Holdings Sdn Bhd, kedudukan kewangannya begitu merosot sehingga tidak mampu untuk membayar faedah bank yang sebegitu tinggi akibat hutang2 yang meningkat iaitu sebanyak USD3 juta sebulan. Nilai aset syarikat pada ketika itu menjadi negatif USD448 juta dengan penurunan sebanyak USD892 juta dari tahun 1983. Persoalan: Ke mana sejumlah USD450 juta wang itu digunakan? Ke mana wang itu pergi?. 

■ Sila baca dan perhatikan  taktik2 Tun Daim yang telah  membolot ke semua aset kekayaan parti UMNO.

■ Tun Daim dan rakan2 telah merancanakan pembelian syarikat Faber Merlin dengan mencagarkan saham2 NSTP kepada Malayan Banking Bhd dan Overseas Union Bank Bhd. Saham2 Faber Merlin yang dibeli oleh NSTP itu adalah saham2 milik peribadi Tun Daim dan rakan2nya. Harga saham tersebut telah dinaikkan bagi membolehkan Tun Daim membuat keuntungan peribadi tidak kurang dari USD50 juta.

■ Untuk ahli2 yang masih tak percaya tapi ada sedikit-sebanyak punyai kebolehan membaca, bolehlah merujuk kepada syarikat sekuriti saham yang menguruskan transaksi tersebut iaitu Rashid Hussin (KL), Thong & Oh (Penang) dan Kay Hin Securities (Singapore).

■ Selepas transaksi di atas selesai, Tun Daim mengarahkan pula Faber Merlin untuk membeli tanah milik Bukit Maluri Sdn Bhd (iaitu syarikat milik Tun Daim sendiri) pada harga USD86 juta. Padahal, sebelum itu beliau membeli tanah tersebut daripada Syarikat Permodalan Kebangsaan (SPK) pada harga cuma USD16 juta. Oleh itu, dengan menipu Faber Merlin, Tun Daim berjaya membuat untung atas angin sebanyak USD70 juta.

■ Untuk penyokong2 UMNO dan rakyat Malaysia yang berada di SPK dan boleh membaca dan mengira, tengok2lah rekod jualan tanah tersebut kepada Bukit Maluri Sdn Bhd.

■ Melalui syarikat peribadinya, DAZA Sdn Bhd, Tun Daim telah membeli saham NSTP pada harga USD58 juta melalui pinjaman dari Union Bank of Switzerland. Beliau kemudian mengarahkan Faber Merlin untuk membeli saham tersebut dari DAZA Sdn Bhd pada harga USD136 juta. Tun Daim membuat untung atas angin lagi sebanyak USD78 juta dari hasil dari penjualan ini.

■ Malangnya Faber Merlin tidak mampu untuk membayar USD136 juta tersebut. Ia cuma mampu membayar USD34 juta deposit. Usaha untuk mendapatkan pinjaman pula tidak berjaya kerana harga saham yang dibeli terlampau tinggi dan tidak munasabah.

■ Oleh kerana Tun Daim sudah tersangkut i.e. tidak dapat bayaran dari Faber Merlin bagi membayar USD58 juta yang dipinjam dari Union Bank of Switzerland, beliau telah mengarahkan Fleet Holdings Sdn Bhd pula untuk membeli DAZA Sdn Bhd pada harga USD1 juta, termasuk hutang2 syarikat tersebut. Ekoran dari itu, Fleet Holdings telah terpaksa menanggung hutang DAZA Sdn Bhd (syarikat milik Tun Daim) sebanyak USD120 juta pula.

■ Tun Daim dan rakan2 juga telah mengarahkan Faber Merlin untuk membeli sebuah hotel iaitu Subang View Hotel dari United Estates Projects Sdn Bhd (juga milik Tun Daim dan rakan2) dengan harga USD56 juta. Padahal, sebelum itu Tun Daim cuma mengeluarkan kos hanya USD26 juta untuk membina hotel tersebut. Sekali lagi Tun Daim berjaya membuat untung atas angin berjumlah USD30 juta.

■ Akibat dari angkara Tun Daim tersebut, Fleet Group dan NSTP telah menanggung hutang yang banyak. Antaranya, hutang kepada Union Bank of Switzerland berkaitan jual-beli antara Faber Merlin dengan DAZA Sdn Bhd yang disebut di atas. Juga, angkara Tun Daim tersebut telah menyebabkan harta parti UMNO tergadai kepada Overseas Union Bank dan Malayan Banking Bhd disebabkan hutang yang tidak terbayar.

■ Apabila Hajjah Marina berusaha meminta Tun Mahathir bertindak, Tun (dek kerana tumpang makan sama) telah menyatakan bahawa semua perkara di atas adalah ‘rahsia’. 

■ Itulah antara secebis cara2 Tun Mahathir dan Tun Daim melesapkan wang UMNO. Memang simpati kepada ahli2 UMNO yang ada sekarang ini. 

………………………………………….,,,,,,,

LAMPIRAN 1
Kandungan surat dari Datuk  Hajjah Marina Yusoff untuk Tun Dr Mahathir selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia ketika itu.
14th April 1987

YAB Dato’ Seri Mahathir Mohamed,

President UMNO Malaysia,

UMNO Headquarters

38th floor, Menara Dato’ Onn, 

Jalan Tun Ismail,

Kuala Lumpur
Dato’ Seri

FLEET HOLDINGS SDN BHD

On behalf of the UMNO members who had elected me to the Supreme Council of UMNO, permit me to convey to you several matters concerning the Companies owned by UMNO named FLEET HOLDINGS SND BHD. As I have not succeeded to see you even though I have tried several times to do since November 1986, I am forced to communicate by letter.

Several years ago I was appointed together with YB Dato’ Rais Yatim in the UMNO Assets Committee. We were appointed to investigate and list out all UMNO Assets. Several questions were forwarded to you which to date have not received any reply.

Fleet Holdings Sdn Bhd was formed in 1972 by YBM Tengku Razaleigh Hamzah as the Treasurer of UMNO on the instructions of Tun Abdul Razak (deceased). This Company was formed and started with Tengku Razaleigh’s own money and was well and cleverly administered. The original purpose was to take over control of the local newspapers which were controlled by foreigners both in the form of management and capital. Fleet Holdings was directed to control the New Straits Times Press (M) Bhd Group being the biggest premier newspaper group in the country.

Fleet Holdings started moved forward, controlling and taking over the Straits Times Press (M) Group and spreading into the field of banking, insurance, leasing, car rental, communications, filming and others.

When YBM Tengku Razaleigh handed over control of Fleet Holdings Sdn  Bhd to YB Encik Daim Zainuddin in the year 1983 the value of the properties and shares in Fleet Holdings totalled more than $500 million with debts of $56 million only. But today the debts of Fleet Holdings and its subsidiaries exceed $448 million. We are told today it is unable to service its interest of $3 million a month. It is most likely those enormous debts cannot be repaid. We UMNO members take a serious view of the fact that these Companies will be controlled by foreign interests eventually. As you are well aware Straits Times Press (M) Bhd has been listed in the Stock Exchange of Kuala Lumpur and Singapore and in 1974 its name was changed to New Straits Times Press (M) Bhd. Fleet Holdings paid $32 million to control 80% of Straits Times Press (M) Bhd with borrowings from Bank Bumiputra. After that Fleet Holdings sold 25% of its shares to pay part of the debt.

Other than Fleet Communications all the subsidiaries of Fleet Holdings showed profits. New Straits Times Bhd showed profits of RM43 million from a paid up capital of $21 million in 1983. When Encik Daim and his friends took over in early 1983 they changed the style of business interests. They closed and sold several companies while buying several other companies including those connected with YB Mr Daim himself.
1 FABER MERLIN

We have doubts over the purchase of Faber Merlin shares at such a high price. To facilitate this purchase a port of the NST shares were

withdrawn from Bank Bumiputra and charged again to Malayan Banking and Overseas Union Bank. A portion more of the NST shares were charged to Malayan Banking to get a loan of $90 million.

The puchases of the Faber Merlin shares were made through the broker firms Rashid Hussain in Kuala Lumpur, Thong and Oh in Penang and Kay Hin Securities in Singapore in the name of Citivest Sdn Bhd. We have been informed that the shares purchased by Fleet Holdings Sdn Bhd were shares personally owned by YB Mr Daim and his friends. YB Mr Daim and his friends personally informed that the sale price to Fleet Holdings Sdn Bhd was $3.00 per share. The result is that YB Mr Daim and his friends made profits of nor less than $50 million.

Details of the sale of these shares can be obtained from the above-stated firms. The credibility of one of the above brokers has become questionable when one of the partners of Kay Hin Securities, Mr Peh, had his passport confiscated by the Singapore Government.
2 TAMAN BUKIT MALURI

After Fleet Holdings controlled Faber Merlin, YB Mr Daim and his friends directed Faber Merlin to buy land belonging to Bukit Maluri Sdn Bhd at the price of $86 million. Before that Mr Daim had bought this land from Syarikat Permodalan Kebangsaan (SPK) at a price of $16 million. This meant that YB Mr Daim and his friends made profits of not less than $70 million.
3. DAZA SDN BHD

Another loss to us was a result of YB Mr Daim’s and his friends’ negotiations with Straits Times Singapore for the purchase of 25% of New Straits Times. He bought these shares not for Fleet but for himself and his friends, through his company called DAZA Sdn Bhd with a loan of $58 million from the Union Bank of Switzerland. After that YB Mr Daim directed Faber Merlin to buy the shares at the price of $136 million. Therefore YB Mr Daim and his friends made profits of $80 million. Unfortunately Faber Merlin could only afford to pay $34

million as deposit. As the price fixed by YB Mr Daim and his friends were too high and not reasonable Faber Merlin failed to get sufficient funds to pay the balance. As a result Faber Merlin was given 5% of the shares and the balance of l20% remained in Daza Sdn Bhd. it was obvious that the sale of only 5% of the New Straits Times Press shares to Faber Merlin was not enough to repay the loan of $57 million from the Union Bank of Switzerland given to Daza Sdn Bhd. To overcome the problems of Daza Sdn Bhd and YB Mr Daim and his friends, Fleet Holdings was forced to buy Daza Sdn Bhd for $1 million. At first glance it was cheap, but in fact with the purchase Fleet Holdings was forced to bear the debts of Daza Sdn Bhd totalling $120 million.
4 UNITED ESTATES PROJECTS BHD

YB Mr Daim and his friends succeeded in selling the United Estates Project Berhad to Sime Darby. Before this company was taken over by Sime Darby YB with his friends directed Faber Merlin to buy Subang View Hotel at a price of $56 million and it ws paid by the

exchange of $36 million Faber Merlin shares valued at $1.60 each. The cost of the construction of the Hotel was only $26 million. This meant Mr Daim and his friends made profits of not less than $30 million.

The income of Fleet Holdings were from the dividends of its subisidiaries. As all the subisidiaries, other than New Straits Times, suffered losses, their income was affected. Fleet Holdings failed to repay the loans taken from Malayan Banking, Overseas Union Bank and Bank Bumiputra. Daza Sdn Bhd also failed to pay the interest and principal loan from Union Bank of Switzerland (UBS). As a result, Overseas Union Bank and Malayan Banking Berhad are the institutions that actually control the shares of New Straits Times (M) Bhd and its subsidiaries including TV3 today.

What is the result of YB Mr Daim’s and his friends’ actions to the fate of the company owned by UMNO, that is, Fleet Holdings? It is estimated that Mr Daim and his friends made clean profits of more than $200 million from these manipulations and transactions. Unfortunately Fleet Holdings and Faber Merlin are facing heavy losses. There is no other way for Fleet Holdings to reduce its debts except to sell a portion of its NST shares. Now the shares of Fleet Holdings in NST is only 50.3% from the 55% it had before.
5. TV3

Recently, as YAB Datuk Seri announced, New Straits Times has been directed to buy shares of Malaysian Television Sistem Berhad which is held by Utusan, Fleet Group and Syed Kechik Holdings at a price of $77 million. Not enough with this purchase, New Straits Times has been directed to buy shares of Bank of Commerce and American Malayan Insurance owned by Fleet Holdings. To facilitate the puchase of the shares New Straits Times has borrowed from local banks. Throughout its existence New Straits Times has never borrowed. As a result of this borrowing and reduced profits for the last 3 years we are concerned that New Straits Times will face the same fate as Fleet Holdings.

Together with this letter I enclosed a list of debts of Fleet Holdings Group for your perusal.

It is obvious that the banks holding the shares of New Straits Times charged as security for the loans listed above, can immediately take over control of the New Straits Times Malaysia Berhad Group and UMNO will lose its hold on the above companies.
6. DAAN AND DANI

We should also like to state here that DAAN and DANI (companies owned by YB Mr Daim) also own 2.5 million shares in TV3. Should this occur when TV3 is supposed to be owned by UMNO through Fleet Holdings and not by individuals?

By right YAB Dato Seri should take immediate and firm action before it becomes worse. Unfortunately you have tried to conceal this matter by saying it is “secret”. Once more we repeat, if YAB Dato’ Seri does not take immediate and firm action to rectify the matter, it is most likely Fleet Holdings Sdn Bhd and its subsidiaries will be owned by foreign powers. This is in conflict with UMNO’s policies.

In all humility we request immediate, positive and meaningful action be taken so that the image of UMNO and the interest of the Malay race will not be made merchandise by certain personalities in UMNO.

Greetings.

Yours sincerely
Hajjah Marina Yusoff

(Note: The $ figures in this letter refer to Malaysian dollars.)

Sumber  : Rozmi Mokhtar

Advertisements

One thought on “Projek Kroni Tun Mahathir: Fleet Holdings Sdn Bhd, Tun Daim dan Lebih USD500 juta wang UMNO Dilesapkan.

  1. Pingback: Surat Zaid Ibrahim Dedah 3 Nama Besar Sebagai Pemegang Harta Daim. | United State of Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s