Pandelela Rinong Mengumpul Ganjaran Sebanyak RM1.85 juta

Hasil penat lelah Pandelela Rinong meraih pingat perak Olimpik Rio 2016 terbalas apabila setakat ini memperoleh ganjaran terkumpul sebanyak RM1.85juta. Kini Pandelela berstatus jutawan. Ganjaran terkumpul itu adalah hasil insentif pelbagai pihak.

Pandelela memperoleh insentif RM500 000 tambahan seperti yang di umumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak sebelum ini. Kerajaan Negeri Sarawak tidak ketinggalan apabila memberi insentif juga sebanyak RM500 000 ditambah lagi RM100 000 yang disumbangkan oleh syarikat swasta, Techninier Sdn Bhd.

Sebuah syarikat pemaju, Tenaga Stabil Sdn Bhd, pula menghadiahkan satu unit kondominium bernilai RM750,000 kepada atlet itu di kawasan mewah, MJC Batu Kawah. Menjadikan keseluruhan insentif yang dinikmatinya bernilai RM1.85 juta.

Kerajaan Sarawak yang diwakili Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, turut mengumumkan persetujuan Kabinet untuk menukar nama Pusat Akuatik Petra Jaya berharga lebih RM100 juta yang dibina untuk Sukan Malaysia (Sukma XVIII) lalu sebagai Pusat Akuatik Pandelela Rinong bagi menghargai kecemerlangan anak Kampung Jugan, Bau itu.

Sumber

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s