​Tun Mahathir Mengunakan Bank Negara Untuk Sabotaj 1MDB???

Lama dahulu Muhyiddin Yassin berkata, beliau tidak mahu bercakap tentang RM2.6 bilion dan akaun khas atas nama Perdana Menteri. Menurut Muhyiddin, ini adalah kerana ini amalan biasa.
Perlembagaan Parti UMNO Baru sebaik UMNO diharamkan

Fasal 27 Harta Alih Dan Harta Tak Alih.

27.2 Tiap2 harta alih hendaklah dipegang dan didaftarkan atas nama Pemegang Amanah. Majlis Tertinggi dan peringkat2 lain boleh melantik mana2 ahli atau syarikat sebagai Pemegang Amanah dan mereka boleh diberhentikanpada bila2 masa jua pun.  

Tradisi Presiden memegang wang UMNO dimulai sewaktu Tun menjadi Peesiden UMNO sebaik UMNO baru ditubuhkan.

Maksud Muhyiddin adalah ia amalan biasa sejak tahun 1988 apabila Umno Baru ditubuhkan (bukan sejak 1946 apabila Umno ditubuhkan). Tun Musa Hitam juga mempunyai pendapat yang sama. Akaun khas ini adalah atas nama Presiden Umno yang juga Perdana Menteri Malaysia.

Adakah ia pelik atau tidak normal bagi Perdana Menteri mempunyai akaun khas, untuk membiayai aktiviti politik parti itu, bukan sahaja untuk Umno tetapi untuk Barisan Nasional juga? Benar-benar tidak pelik selagi Perdana Menteri adalah Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional. Muhyiddin pun bersetuju berkenaan perkara ini. Muhyiddin sendiri berkata ini sentiasa menjadi amalan sejak dahulu lagi (atau dari tahun 1988 apabila Umno Baru ditubuhkan).

Tetapi tidak ramai orang di luar sana tahu perkara ini, walaupun anggota parti di peringkat akar umbi. Sudah pasti rakyat Malaysia di jalanan tidak tahu perancangan ini.

Lebih daripada sepuluh tahun lalu, pilihan raya umum memerlukan kos yang tinggi dan setiap pilihan raya umum memerlukan kos sekurang-kurangnya RM1.5 bilion. Tidak ada yang menjawab. Tiada siapa yang bertanya soalan atau mengesahkan atau menafikan ini. Mereka hanya mendiamkan diri dan tidak menunjukkan minat.

Hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri mengesahkan apabila dia mempersoalkan RM2.6 bilion dan bertanya mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memerlukan begitu banyak wang untuk pilihan raya sedangkan pada zamannya ia hanya melibatkan kos RM1.5 bilion. Jadi jumlah RM2.6 bilion adalah lebih RM1 bilion bajet daripada piawaian Mahathir.

Tetapi RM2.6 bilion itu tidak semua digunakan. Ia digunakan bukan hanya untuk membiayai pilihan raya umum 2013 tetapi juga untuk membiayai aktiviti politik Barisan Nasional. Dan apa yang tidak digunakan itu dikembalikan kepada penderma. Mahathir berpura-pura bahawa dia tidak sedar akan semua ini.

Walau bagaimanapun, RM2.6 bilion adalah isu berasingan dengan 1MDB walaupun Mahathir cuba membuatkan ia kelihatan seperti kedua-dua isu yang berkaitan. Mahathir mengatakan bahawa RM2.6 bilion datang dari 1MDB (Mahathir kata dicuri dari 1MDB) supaya isu RM2.6 bilion dan 1MDB berkaitan.

Sedangkan Bank Negara sendiri telah mengesahkan bahawa wang RM2.6 billion itu derma dengan segala bukti surat menyurat termasuk kemasukan kenegara ini dibawah pemantauan Bank tersebut , malah SPRM sendiri mengesahkan bahawa itu derma selepas membuat penyiasatan.

Namun Tun Mahathir terus mempergunakan rakyat dengan mengulangi tuduhan tudahan yang sama…  

Lebih aneh apabila ditanya mengapa Tun tidak membuat laporan polis dalam hal penyelewengan ini beliau menjawab dia tiada bukti  .

Ini merupakan pembohongan Mahathir yang pertama dan berterusan.

Malah apabila beliau menegaskan bahawa RM2.6 bilion itu sumbangan derma, Mahathir menegaskan bahawa orang-orang Arab tidak begitu murah hati dan walaupun mereka memberikan derma yang banyak mesti ada imbuhan lain yang mereka mahu.(berputar putar dan tidak konsisten dakwaan Mahathir)

Bak kata orang Melayu: Mahathir tak mahu kalah. “He must always have the last word”.

Rakyat Malaysia mula menyedari isu 1MDB pada bulan Disember 2014 apabila Khairuddin Abu Hassan membuat laporan polis. Kemudian, pada bulan Januari 2015, Presiden baru / Ketua Pegawai Eksekutif, Arul Kanda Kandasamy, mengambil alih tampuk 1MDB dan membuat perancangan pengurangan hutang dan rasionalisasi syarikat.

Perkara itu sudah diketahui umum. Apa yang tidak diketahui umum, bagaimanapun tiga bulan sebelum Disember 2014 terdapat gerakan untuk mensabotaj dan memusnahkan 1MDB. Bank Negara Malaysia adalah alat yang digunakan untuk memusnahkan 1MDB, 

Berkerut Tun? Tengah fikir nak spin ikut mana lagi

Sumber  : Rozmi Mokhtar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s